Østerbø Fjellstove

Aurlandsdalen

AURLANDSDALEN
Vakker – vill – mystisk og dramatisk !

Aurlandsdalen representerer noe av det vakreste og mest storslagne i norsk natur. Stupbratte fjell kaster seg loddrett ned i dype elvegjel, og på toppene er det panoramautsikt. Små bekker og mektige fosser – nedlagte gårder og gamle støler. Sjelden flora med bl.a. Fjelldronningen, en av våre vakreste fjellblomster. Nesten 500 plantesorter finnes i dalen som er et eldorado for blomsterelskere.
Aurlandsdalen byr på rike naturopplevelser. Det er en vandring gjennom natur og kultur, og det er ikke vanskelig å se hvordan naturen har formet levesettet og livsbetingelsene for folk.
Mange sagn og historier er knyttet til dalen. Dalføret fra Hol i Hallingdal over Geiteryggen forbi Østerbø og til Aurland har vært handels- og ferdselsvei fra eldgammel tid, og var trolig i bruk så tidlig som i vikingtiden.
Østerbø (Øvstebø) var nærmeste/øverste gård på Sognesiden, og her bodde fastboende helt fram til århundreskiftet. Ruten fra Østerbø til Vassbygdi var siste del av denne ferdselsveien mellom øst og vest. I dag er dette en svært populær fottur på 19 km (6 timer gangtid i gjennomsnitt), med en høydeforskjell på 750 m. Dette er siste etappen av 3 til 4 dagers turen gjennom Aurlandsdalen med start på Finse (T-merket DNT løype)
Maleren Johannes Flintoe gikk Aurlandsdalen i 1819. Han har malt flere motiver fra dalen. Det mest kjente, Bjørnestigvarden, henger i Nasjonalgalleriet.

Østerbø til Vassbygdi
Den klassiske fotturen fra Østerbø til Vassbygdi er viden kjent. Den urørte, ville og vakre vestlandsnaturen, sammen med gammel bygdekultur og historie inngir både respekt for det som er og undring over det som var. Her vandrer en i kulturlandskap, forbi nedlagte gårdsbruk som Nesbø, Sinjarheim og Almen, og forbi stedene Nesbøgalden, Berekvamsbrennevinet, Bjørnestigen, Likbjørka og Vetlahelvete. Alle navnene har sin egen historie som igjen er en del av vår kulturarv. Aurlandsdalen kalles gjerne Norges “Grand Canyon”. Her får en naturopplevelser av de sjeldne.

Lengde : 19 km
Tid :  6 til 7 timer
Info : Der er noen bratte partier på strekningen, men turen er aldri direkte vanskelig.
Transport : Det går buss fra Vassbygdi til Østerbø Fjellstove (sjekk bussruter på www.kringom.no )

Alternative ruter :
Alt. 1)
Rundtur fra Østerbø over Bjørnestigen til Vetlahelvete. Deretter langs elven tilbake til Østerbø.
Tid : 5 til 6 timer
Alt. 2)
Fra Østerbø over Bjørnestigen til Vetlahelvete og videre til Sinjarheim. Tilbake fra Sinjarheim samme vei fram til Bjønnstigsletti. Følger så stien langs elven til Heimrebø (gammel boplass)
Fra Heimrebø går det sti ned til hengebroen. Over broen og følg stien opp til bilveien(Berdalen)
Bussen fra Vassbygdi stopper her ved tegn.
Tid : 6 til 7 timer
Alt. 3)
Fortsatt krefter igjen 🙂 Følg stien videre fra Heimrebø, og gå helt tilbake til Østerbø
Tid : 8 til 9 timer

Steinbergdalen (Stemmerdalen) – Østerbø
Turen starter ved Steinbergdalen Turisthytte, og går opp i skråningen nord for hytten (T-merket). Videre opp i fjellsiden der man får et fint utsyn over Stemmerdalen (Steinbergdalen). Går over høyfjell og vidde. Møter Sauavaddalen med elven Grøna. På bro over elven. Ved Grønestølen er det flott utsikt ned mot Østerbø (Aurdalen)
Lengde : 10 km
Tid : 4 – 5 timer
Transport : Buss fra Østerbø til Steinbergdalen eller gå turen fra Østerbø til Steinbergdalen og ta bussen hjem igjen.

Geiteryggen via Steinbergdalen til Østerbø
Lengde : 21 km
Tid : 7 – 8 timer
Transport : Buss fra Østerbø til vestsiden av Geiteryggstunnellen. På anleggsvei 3km (45 min) til Geiterygghytta. Derfra merket løype til Steinbergdalen og Østerbø

3-4 dagers tur med start på Finse
Ta toget til Finse. Overnatting på Finse 1222 eller DNT`s Finsehytta. (begge hyttene er stengt i 2020)

Dag 1 : Finse – Geiterygghytta

Dag 2 :
Geiterygghytta  via Steinbergdalen til Østerbø
Mulighet for å ta buss fra Steinbergdalen til Østerbø

Dag 3.
Østerbø til Vassbygdi

Et annen mulighet er å bruke 4 dager  på turen :
Alt. 1:
Finse – Geiterygghytta – Steinbergdalen – Østerbø – Vassbygdi
Alt.2:
Finse – Geiterygghytta – Kongshelleren (DNT selvbetjeningshytte) via Steinbergdalen til Østerbø – Vassbygdi

BUSSRUTER
Bruk Reiseplanlegger på kringom.no

Klikk her      Brosjyre Aurlandsdalen, Østerbø – Vassbygdi