Den klassiske fotturen fra Østerbø til Vassbygdi er viden kjent. Den urørte, ville og vakre vestlandsnaturen, sammen med gammel bygdekultur og historie inngir både respekt for det som er og undring over det som var. Her vandrer en i kulturlandskap, forbi nedlagte gårdsbruk som Nesbø, Sinjarheim og Almen, og forbi stedene Nesbøgalden, Berekvamsbrennevinet, Bjørnestigen, Likbjørka og Vetlahelvete. Alle navnene har sin egen historie som igjen er en del av vår kulturarv. Aurlandsdalen kalles gjerne Norges “Grand Canyon”. Her får en naturopplevelser av de sjeldne.

Vandre i Aurlandsdalen

Velkommen til den fantastiske Aurlandsdalen. Her har du muligheten til å enten ta toget til Finse og utforske en 3-4 dagers tur ned til Vassbygdi, eller ta etappene som selvstendige dagsturer med Østerbø Fjellstove som utgangspunkt. Fra oss kan du ta bussen opp til Geiteryggshytta eller Stemmerdalen og vandre tilbake til Østerbø for å nyte en god middag og overnatte, før du dagen etter tar Aurlandsdalens siste etapp, den velkjente turen fra Østerbø til Vassbygdi.

Geiterygghytta-Stemmerdalen - 3 timer - 10,2 km

Gå stien opp fra anleggsveien nord for hytta og i stigningen på vestsiden av Sundhellerskarvet. Her er det et stiskille for ruten til Kongshellern og Iungsdalen. Ruten til Steinbergdalshytta fortsetter nordover og krysser Rausdalen. Deretter en ny stigning vest for Bolhovd til Breibakka. Her har du flott utsikt mot Stemmerdalen. Ta stien på skrå nedover fjellsiden til Steinbergdalshytta.

Stemmerdalen-Østerbø - 4 timer - 10 km

Ruten går opp i skråningen nord for hytta og fortsetter oppover fjellsiden med utsikt over Stemmerdalen. Ved inntaksdammen ved Grøna kommer stien inn på en eldre rute. Videre går turen over broen over Grøna, forbi Grønestøl og ned til Østerbø Fjellstove.

Østerbø-Vassbygdi - 6-7 timer - 19 km

Start på grusveien mellom fjellstova og turisthytta, og følg stien mot Vassbygdi markert med røde T-er. Gå forbi den gamle kirkegården og over broen over Langedøla, forbi Viki til den tidligere velkjente Nesbøgalden. Opprinnelig var det kronglete, loddrette og vannrette stier, festet til sprekker i fjellet. Senere sprengte de ut en bred sti langs stupet ved Nesbøvatnet. Stien fører oss forbi Nesbø, som ligger vakkert til ved Nesbøvatnet. Ved vegskillet ved Tirtesva, som var den opprinnelige ruta, er den øvre ruten nå restaurert og gir en mektigere utsikt enn ruten langs elva. For å hjelpe deg er det satt opp rekkverk og trappetrinn i den bratte nedstigningen fra Bjønnstigvarden. Turen går videre forbi Svartatjødn. Vi anbefaler en avstikker til grotten "Vetlehelvete" vest for stien. Ned til elva igjen og langs den til broen over Veiverdalselvi og opp til gården Sinjarheim, bebodd til 1921 og nå restaurert. Underveis passerer vi den lille gården Almen med huset som er bygd inn under en stor fjellblokk. Videre langs elva til Belle øverst i Vassbygdi.

Info: Der er noen bratte partier på strekningen som kan være utfordrende for de med høydeskrekk.

Transport: Det går buss fra Vassbygdi til Østerbø Fjellstove (les mer her)

Historie om Aurlandsdalen

Aurlandsdalen representerer noe av det vakreste og mest storslagne i norsk natur. Stupbratte fjell kaster seg loddrett ned i dype elvegjel, og på toppene er det panoramautsikt. Små bekker og mektige fosser – nedlagte gårder og gamle støler. Sjelden flora med bl.a. Fjelldronningen, en av våre vakreste fjellblomster. Nesten 500 plantesorter finnes i dalen som er et eldorado for blomsterelskere.

Aurlandsdalen byr på rike naturopplevelser. Det er en vandring gjennom natur og kultur, og det er ikke vanskelig å se hvordan naturen har formet levesettet og livsbetingelsene for folk.

Mange sagn og historier er knyttet til dalen. Dalføret fra Hol i Hallingdal over Geiteryggen forbi Østerbø og til Aurland har vært handels- og ferdselsvei fra eldgammel tid, og var trolig i bruk så tidlig som i vikingtiden.

Østerbø (Øvstebø) var nærmeste/øverste gård på Sognesiden, og her bodde fastboende helt fram til århundreskiftet. Ruten fra Østerbø til Vassbygdi var siste del av denne ferdselsveien mellom øst og vest. I dag er dette en svært populær fottur på 19 km (6 timer gangtid i gjennomsnitt), med en høydeforskjell på 750 m. Dette er siste etappen av 3 til 4 dagers turen gjennom Aurlandsdalen (T-merket DNT løype)

Maleren Johannes Flintoe gikk Aurlandsdalen i 1819. Han har malt flere motiver fra dalen. Det mest kjente, Bjørnestigvarden, henger i Nasjonalgalleriet.

Aurlandsdalen